Intelligent Electricity Generation

Intelligent Electricity Generation

 

Ingineria este o profesie de creaţie. 
         Cum ar arăta viața modernă dacă nu am avea, de exemplu, energia electrică cu toată tehnica ce-şi trage „seva” din ea: de la calculatorul omniprezent, echipamentele audio-video, sistemele care coordonează automobilul, până la iluminatul electric, aparatele electrocasnice care ne uşurează viaţa, echipamentele medicale şi, nu în ultimul rând, automatizările complexe care deservesc industria. 
         Ne putem simplu imagina ce s-ar întâmpla dacă, prin absurd, cineva ar acţiona un comutator imaginar care ar întrerupe, ceea ce suntem obişnuiţi să numim, „curentul electric”. 
Energia, în general, şi energia electrică în special, se confruntă azi cu serioase provocări. Cerinţele sunt din ce în ce mai mari, dar producerea energiei, conversia ei dintr-o formă în alta, a generat poate cea mai importantă problemă a secolului XXI: poluarea. 
         Tot inginerii au fost cei care au adus în discuţie „energiile curate”, nepoluante. Generatoarele eoliene, panourile solare, tehnologia hidrogenului, alături de clasicele hidrocentrale sunt cei mai importanţi exponenţi în această direcţie. 
         Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara şi-a asumat responsabilitatea de a pregăti specialişti în domeniul deosebit de generos al producerii şi utilizării energiei electrice. Inginerul care termină această facultate este oricând capabil să rezolve provocări în domeniile: energetic, electrotehnic, electronic, hard/soft, adică este pregătit să „vadă” sisteme particulare sau complexe, de la un cap la altul. 
         Trebuie însă să recunoaştem: ingineria nu este o meserie uşoară. Dar, cu siguranţă, este o meserie cerută din ce în ce mai mult în contextul actual. Din acest motiv, absolventul de liceu care se îndreaptă spre această profesie, va trebui să aibă un fundament de cunoştinţe care să-i uşureze drumul. 
         Concursul "Intelligent Electricity Generation" doreşte să facă cunoscută, în mod direct, oferta de studiu a Facultăţii de Inginerie Electrică și Energetică din Timişoara. De aceea mare parte din procedurile de concurs se derulează la Timişoara, în laboratoarele facultăţii. Dorim ca alegerea facultăţii noastre să fie făcută în cunoştinţă de cauză. 
         Interesul organizatorilor concursului este să atragă absolvenţi de liceu cu preocupări în domeniu, creativi, cu abilităţi practice şi cunoştinţe solide, cu scopul de a creşte calitatea procesului didactic din cadrul facultăţii şi în consecinţă a absolvenţilor facultăţii.

Calendarul concursului IEG2023:

  • Înscrierea echipelor participante: 13.02.2024 – 22.04.2024.
  • Transmiterea proiectelor/propunerilor de idei, în format electronic (într-o aplicație dedicată prezentărilor de proiect), pe adresa de e-mail attila.simo@upt.ro: 13.02.2024 – 22.04.2024.
  • Afișarea proiectelor calificate pentru etapa finală: 23.04.2024.
  • Finala concursului (se va desfăşura HIBRID – fizic și online): 26.04.2024.

Regulamentul concursului 

Formular de înscriere IEG2024

 

Program IEG 2024
Rezultate Finale IEG2024